MIJN LIEVELINGSGERECHT IS …

1

Als ik vroeger nieuwe vrienden had gemaakt en we op een zeker vriendschapsniveau waren gekomen werd het tijd om de vriendenboekjes uit te wisselen. Onder de vraag ‘Op wie heb je een oogje’ stond de vraag ‘Wat is je lievelingsgerecht?’. Hierop antwoordde ik altijd: ‘Lasanje’. Ja, inderdaad op deze manier geschreven want spelling deed me niks #longhairdontcare. Op de vraag op wie ik een oogje had antwoordde ik ‘Niemant, maar dat komt nog wel denk ik’. Ik zat vol goeie moed. Arme meid, ze moest eens weten.
Nu nog steeds als de vriendschap een bepaald niveau heeft bereikt en je de primaire zaken besproken zijn, volgt al snel de toch wel brandende vraag:’ Wat is je lievelingseten?’ Indirect zegt dit heel veel over een persoon. Iemand die hierop antwoord met ‘Ja gewoon aardappelen, groente en vlees’ houdt van lekker normaal en vooral niet te gek doen. Iemand die antwoord “Koreaanse bimibap’ heeft iets meer van de wereld gezien en durf een sprongetje in het diepe te wagen. Iemand die antwoord met “Kant en klaar lasagne” mist iets in zijn of haar leven. Dus ja, deze vraag is van groot belang.

Mijn antwoord zal, na een lang betoog over dat ik echt heel veel lekker vind, toch uitkomen bij die oude vertrouwde “lasanje”.
De lasagne die ik lekker vond is door de jaren heen wel wat veranderd. De obsessie begon bij de Knorr lasagne uit een pakkie. Lekker simpel, een beetje water mixen met een kruidenmix, wat groenten toevoegen en het kon de oven in. Ik at dit met knoflooksaus. Heel veel knoflooksaus. Vrij apart ja.
Het was me echter nog niet simpel genoeg want ik heb een tijd gehad dat ik alles zou doen voor een bak kant-en-klaar lasagne. Nog steeds snap ik niet wat er met m’n smaakpapillen aan de hand was, dat ik dat lekker vond. Ik hield gewoon erg van slechte kwaliteit eten, dat mag duidelijk zijn. Gelukkig heeft dit tijdperk niet enorm lang geduurd.
Op een gegeven moment koos m’n moeder ervoor om de pakjes en zakjes de deur uit te gooien en de lasagne zelf in elkaar te bouwen. Een exotische variant hiervan was de kerrie-lasagne, en man oh man wat vond ik deze lekker. Na het eten van deze lasagne kan ik me nog herinneren dat ik zei: ‘Oké mam, dit is m’n nieuwe lievelingseten’.

4

Toen ik veganistisch ging eten heb ik de eerste tijd heel lang geen lasagne gegeten, want ja kaas, en bechamelsaus en slagroom: Not so vegan. Ik was ook nog niet helemaal bekend in de vegan keuken en at eigenlijk altijd of pasta met rode saus, of rijst met gewokte groenten, of curry of aardappels uit de oven. Na een tijdje wilde ik toch wat meer variatie in m’n leven en begon ik wat meer spannende dingen te maken. Een poging tot vegan lasagne is een aantal keer gedaan maar het was meh. Wel oke maar niet AMAZING. Twee weken terug dacht ik ineens weer aan de tijden dat ik halve bakken kerrie lasagne weg at. Ik ben snel op zoek gegaan naar het recept en besloot het te veganizen. Wat nog best een opgave is omdat er eigenlijk 100 gram boter, 250 ml slagroom, 100 gram oude kaas en 250 gram geitenkaas aan te pas kwam. MAAR HET IS GELUKT.
Naast dat hij nog steeds freaking lekker is scheelt het ook een hoop verzadigd vet, cholesterol en zout waar je je lichaam geen plezier mee doet. Dus ik presenteer u hier vegan kerrie-lasagne waar je je lichaam wel plezier mee doet!
De ingrediëntenlijst en de bereidingswijze zien er misschien wat intimiderend uit maar dit valt heel erg mee. Het kost wel even wat meer tijd dan je gewend bent in de keuken door te brengen maar maar het is het waard (Y).

Wat heb je nodig?

– 1 stronk bleekselderij
– 1 ui
– 3 teentjes knoflook
– 2 eetlepels peterselie
– 1 1/2 theelepel tijm
– 2 eetlepels kerrie
– 500 gram aardappels
– 1 grote hand cashewnoten geweekt in water voor min 20 minuten
– 100 ML sojamelk
– 1 eetlepel appel cider azijn
– 1/2 eetlepel uienpoeder
– 1 theelepel zwarte peper
– 1/2 limoen
– 400 gram tofu
– 2 eetlepels sojasaus
– 1 theelepel sambal Oelek
– 1 rode paprika
– 2 bakjes kastanjechampignons
– 4 eetlepels tomatenketchup
– 4 tomaten
– volkoren lasagne bladen

Kerriesaus
Schil de 500 gram aardappelen en kook deze tot ze gaar zijn. Doe deze in de blender samen met de cashewnoten, de sojamelk, de appel cider azijn, 1 eetlepel kerriepoeder, de uienpoeder en de zwarte peper. Blend dit voor ongeveer 5 minuten (ligt aan de blender) totdat je een plakkerige, gladde saus hebt.  Zet dit even apart
Snij 1 stengel van de bleekselderij, de ui en de knoflook fijn en bak dit aan in een hapjes pan. Voeg hier de peterselie, tijm en de andere eetlepel kerrie aan toe. Wanneer de uitjes een beetje glazig zijn, voeg je de plakkerige gladde saus hierbij. Zet dit op een laag vuur en voeg het sap van de halve limoen toe.

Tofu mix
Verkruimel de tofu in een kom. Marineer dit een tijdje in 2 eetlepels sojasaus en 1 theelepel sambal.

Bleekselderij-paprikamengsel
Intussen de rest van de bleekselderij en de paprika in stukjes snijden. Bak deze in een andere pan voor ongeveer 5 minuten en voeg 2 eetlepels ketchup toe.

Champignonmengsel
Snij de champignons in vieren en bak deze tot ze gaar zijn (ongeveer 5 minuten). Ook dit is weer in een andere pan. Voeg op het laatste 2 eetlepels ketchup toe.
Het kan zijn dat je veel vocht hebt bij het bleekselderij-paprikamengsels en het champignonmengsel. Ik heb dit gebonden met maizena. Meng in een bakje 1 grote eetlepel maizena met 1 à 2 eetlepels koud water zodat de maizena oplost. Gooi dit vervolgens bij de groenten mengsels in en laat het kort koken totdat het vocht is ingedikt.

Snij de tomaten in plakjes.5

Nu zijn alle onderdelen klaar en kan het bouwen beginnen.
Begin op de bodem van de ovenschaal met 1/3 van het paprika-bleekselderij mengsel. Dek dit af met lasagnebladen. Hierover 1/3 van het champignonmengsel verspreiden. Vervolgens een laag kerriesaus overheen strijken (1/3). Hier de helft van de tofu over verspreiden. Hierover weer een laagje paprika-bleekselderij mengsel en dit vervolgens afdekken met lasagnebladen. Zo ga je verder en eindig met een laag tomatenplakjes. Dus de volgorde wordt als volgt:
1. Paprika-bleekselderij mengsel
2. Lasagnebladen
3. Champignonmengsel
4. Kerriesaus
5. Tofu
6. Paprika-bleekselderij mengsel
7. Lasagnebladen
8. Champignonmengsel
9. Kerriesaus
10. Tofu
11. Paprika-bleekselderij mengsel
12. Lasagnebladen
13. Champignonmengsel
14. Kerriesaus
15. Laagje tomatenplakjes.
Als je het lekker vind kun je nog onder het laagje tomaten een laagje zonnebloempitten of gebroken walnootstukjes doen voor de crunch.

Zet de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden). Zet na 30 minuten de temperatuur terug naar 175 graden en laat de lasagne nog 15 minuten door garen. Na 45 minuten is hij dan eindelijk klaar en kun je gaan serveren.
Ik vind het lekker deze te serveren met een simpele frisse salade.

EN VERTEL ME, WAT IS JULLIE LIEVELINGSETEN 😀 ?

  3 comments for “MIJN LIEVELINGSGERECHT IS …

  1. december 16, 2016 at 12:34

    Ziet er echt heerlijk uit, ik ga het zeker eens proberen!

  2. Afke
    mei 3, 2017 at 17:23

    De lasagne zit in de oven! Ik ben benieuwd! Bedankt voor het recept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *