VEGAN IN STUDENTENHUIS? HOE DAN???

Vegan zijn in een studentenhuis, hoe doe je dat dan? “Word je niet dood gegooid met flauwe opmerkingen? Vinden de anderen het niet vervelend om rekening met je te moeten houden? Kook je dan altijd voor jezelf? En eet je het dan zielig in je eentje op? Zit je dan in een hoekje te huilen? Eet je nog wel?”

1

Ik heb al een aantal keer de vraag gekregen, hoe ik dat doe: Vegan zijn in een studentenhuis. En om eerlijk te zijn zag ik hier niet direct het probleem van in. Ik ben er namelijk al zo aan gewend dat ik het helemaal niet meer als een ‘dingetje’ zie. En waarschijnlijk heb ik dat voor een groot deel te danken aan die lieve huisgenootjes van me.

Maar wanneer ik weer even terug denk aan het allereerste begin, herinner ik me weer dat ik hier toentertijd ook moeite mee had. Ik woonde in een ander huis waar we een aantal keer per week samen aten. Toen ik veganist werd, wilde ik niet meer mee eten en kookte ik liever voor mijzelf. Ik vond dit lastig om tegen de anderen te zeggen. Bang voor de vraag of ik wel gezellig genoeg was of anderen beledigden.
Maar al snel besefte ik, dat om het feit dat ik iets anders eet, ik niet minder gezellig was. En ik ook niemand beledigde als ik volgens mijn eigen principes wilde eten. Dus ik had dit obstakel al snel overwonnen. Ik maakte vaak m’n eigen pannetje eten klaar en at dan tegelijkertijd met de anderen. Het was totaal niet minder gezellig omdat ik wat anders op m’n bord had liggen. Naarmate ik langer vegan was, gingen m’n huisgenootjes steeds meer hun best doen om me vegan maaltijden voor te schotelen. Wat natuurlijk super leuk was! 😀

23Nu woon ik in een ander huis met vier huisgenoten. Iedereen wist al van te voren dat ik vegan ben, dus ze wisten wat ze te wachten stond. We eten niet dagelijks samen doordat we vaak andere planningen hebben. Maar als we samen eten wordt er vrijwel altijd rekening met me gehouden en komt er een HEERLIJKE veganistische maaltijd op tafel te staan, die het studentenlevel ver overschrijdt. We zouden zo een goed lopend restaurant kunnen beginnen :). Soms eten ze zonder mij een niet veganistische maaltijd en dan maak ik gewoon wat voor mezelf klaar. En ook dat is no problemo.
En of er wel eens grappen en opmerkingen over mijn veganistische leefstijl worden gemaakt? En over m’n gekke veganistische eten?  Natuuuuurlijk gebeurt dat. “Wat ben je nu weer aan het eten?” “Is dat niet een beetje teveel groente?”
“Met kaas zou het nog veel lekkerder zijn” “Hier een beetje mayonaise, is goed voor je” Ja heuur, ik krijg ze allemaal te horen. Als vegan raak je hier tegen bestand. Deze opmerkingen doen me vrij weinig en los ik meestal op met een van m’n goeie grappen of gewoon door een beetje te lachen.  Als je het allemaal serieus gaat nemen en er serieus op in gaat, is dat ten eerste rete-vermoeiend en daarnaast ook belachelijk slecht voor de sfeer in huis. Lekker grappen en grollen werkt het beste.

Dus of het leven eenzaam, grauw en zielig is als vegan in een studentenhuis? Nee totaal niet. Wanneer je er zelf geen probleem van maakt en gewoon lekker je eigen ding doet, maken de anderen er ook geen probleem van. Misschien lukt het je wel om ze aan het veganistische voer te krijgen en kun je ze laten zien en proeven dat dat voer verdomde lekker smaakt. En misschien heb je wel net zoveel geluk als ik, en houden je huisgenootjes ook zoveel rekening met jou. Ik krijg ze tegenwoordig zelfs zover om te poseren voor m’n foto’s ^^

5

 

 

 

  2 comments for “VEGAN IN STUDENTENHUIS? HOE DAN???

  1. Merel
    januari 12, 2016 at 22:36

    Zie dat het een ouder artikel is, maar wou toch even reageren..

    Ik ben druk bezig met een kamer zoeken in Utrecht, omdat ik daar volgend jaar m’n studie begin, maar in m’n achterhoofd vroeg ik me toch een beetje af of in een studentenhuis wonen wel goed samenging met vegan zijn.. Wel dus!

    Heel erg bedankt voor het wegnemen van een zorg haha 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *