Waarom vegan: Milieu

“We pakken te vaak de auto”, “We staan veel te lang onder de douche”, “We wassen onze kleren op een te hoge temperatuur”, “We stoken er op los” en “We scheiden ons afval niet goed genoeg”. Dingen die we regelmatig in onze omgeving horen wanneer het onderwerp “milieubewustzijn” of “duurzaamheid” voorbij komt.

Dit terwijl de vee industrie in de top 2 staat van de grootste bijdragers aan serieuze milieuproblemen op elke schaal, van lokaal tot globaal niveau.
De productie van vlees, melkproducten en eieren heeft een grote impact op de natuur en het milieu. Ik zal de negatieve gevolgen hieronder kort één voor één behandelen.

Land
Voor het produceren van dierlijke producten is enorm veel land nodig. De dieren moeten kunnen grazen en er moet genoeg voedsel verbouwd worden om alle dieren te kunnen voeden. De veeteeltsystemen bezetten 30% van het land ter wereld . Om de groeiende vraag naar dierlijke producten bij te houden is er meer vee en voer nodig. Uit de praktijk blijkt dat de enige manier voor het produceren van meer voer ontbossing is. 70 % van het voormalige regenwoud in het Amazone-gebied is omgevormd tot grasland. De productie van vee en de daarvoor nodige voedergewassen zijn de belangrijkste oorzaken voor de verwoesting van natuurlijke bossen en regenwouden. Naast ontbossing zorgt de veeteelt ook voor landdegradatie, bodemverdichting en erosie.

Biodiversiteit
Het vee ter wereld vertegenwoordigt 20% van alle landdieren.
De 30% van het landoppervlak dat nu wordt gebruikt voor veeteelt was eerst het leefgebied van wildlife. Veeteelt is dan ook een van de grootste oorzaken van het uitsterven van verschillende plant- en diersoorten aangezien het de grootste veroorzaker is van ontbossing en een van de grootste veroorzakers van landdegradatie, vervuiling, klimaatverandering en overbevissing.

Luchtvervuiling
De vee-industrie produceert 18 procent van de broeikasgassen wereldwijd. Dit is meer dan de uitstoot van alle vormen van transport gecombineerd, wat 14 procent is. Daarnaast is de vee-industrie verantwoordelijk voor andere toxische gassen zoals methaan, nitriet en ammonia. Methaan en nitriet hebben een veel grotere ‘Global Warming Potential’  dan C02 gassen.

Water
Het kost 2500 liter water om één hamburger te produceren. Met diezelfde hoeveelheid water kun je een maand lang douchen. De “Water foodprint” van de veeteelt is enorm. Het meeste water wordt gebruikt om voer te produceren voor het vee. Naast een grote verbruiker van water draagt de vee industrie ook bij aan overmatige groei van organismen in het water, zuurstofuitputting van water en het vervuilen van water door afval, antibiotica, hormonen, chemicaliën, kunstmest en pesticiden.

Dus de persoonlijke keuze om dierlijke producten te consumeren heeft niet alleen een negatief effect op je eigen gezondheid, het heeft ook een enorme impact op het milieu en de levende wezens op aarde. Je zou je kunnen afvragen of die persoonlijke keuze wel daadwerkelijk zo persoonlijk is?

Wil je er meer over weten? Bekijk dan de onderstaande bronnen.
http://www.wageningenur.nl/upload_mm/f/8/f/86d216c6-5b3c-4058-acb3-5be496892e41_Livestock’s%20long%20shadow%20FAO%202006.pdf

http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/

Documentaire: Cowspiracy

 

  2 comments for “Waarom vegan: Milieu

 1. Bas
  december 4, 2015 at 13:08

  Hi, zou je je ‘bronnen’ iets beter kunnen vermelden. Je hebt nu staan waar je meer informatie kan vinden en waarschijnlijk heb je de informatie van het bovenstaande stuk hier ook vandaan, maar echt duidelijk is het niet.
  Waarschijnlijk ben je het wel met me eens dat het belangrijk is dat we niet alles op internet direct moeten geloven. Dus iets specifiekere bronvermelding zou ik iedergeval erg kunnen waarderen. Het liefst uiteraard met directe link naar de betreffende website of artikel/rapport. 🙂

  • december 4, 2015 at 16:48

   Geheel met je eens. Dit is dan ook iets wat al vanaf het begin op m’n to-do-list stond en ik steeds vooruit geschoven heb. Thanks dat je me er weer even op wijst, het schuift weer naar de top van m’n to-do list 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *