Over mij

ninaleus@hotmail

Wie had ooit gedacht dat ik vegan zou worden? Ik was een serieuze yoghurt verslaafde, kaas was m’n beste vriend, een gerecht zonder crème fraîche was als een verjaardag zonder taart en ik at regelmatig pannenkoeken als ontbijt, lunch en diner. Ik was altijd de vervelende vleeseter die aan vegetariërs vroeg waarom ze in hemelsnaam geen vlees meer aten. Ik kon me geen goed leven indenken zonder de kip-nuggets van de MacDonalds en een goed gebouwd broodje hamburger(met cheddar kaas en bacon).

Het leven als veganist kon ik me al helemaal niet indenken.  Veganisten zou ik waarschijnlijk ronduit uitlachen en verklaren voor gekken die niet meer genieten van het leven. En daarnaast was ik er van overtuigd dat we vlees behoren te eten. Dat we de melk en yoghurt nodig hebben voor calcium en dat vis zó gezond is.

Ja jongens, ik was ook zo. Voor de mensen die de vroegere Nina niet hebben gekend is dat waarschijnlijk moeilijk voor te stellen, aangezien ik nu toch wel bekend sta als de #healthy #conscious #sustainable #animalfriendly #allnaturel girl. En ik moet zeggen: ik zou voor geen goud meer terug willen naar de oude versie van mezelf.
Maar HOE DAN? Hoe is deze drastische switch tot stand gekomen? Tell me about it

Al m’n hele leven heb ik last van eczeem gehad. De ene periode was het erger dan de andere. De ene keer had ik nergens last van, terwijl ik de andere keer ’s nachts wakker werd omdat ik mezelf tot bloedens toe had open gekrabd. Geen pretje kan ik je vertellen. Ik heb vrijwel altijd gedacht dat het universum me gezegend had met deze aandoening en dat ik hier verder weinig invloed op had. Totdat ik 18 was en net terug kwam van een halfjaar reizen, en weer helemaal onder de eczeem raakte. Ik was er helemaal klaar mee, helemaal moe van en voelde me zo machteloos. Vastberaden ging ik naar de dokter met als doel om te weten WAAROM?

Ik wilde geen fucking hormoonzalf of gekke handschoentjes, ik wilde gewoon de oorzaak weten. De dokter had hier niet echt een antwoord op: “sommige mensen hebben nu eenmaal de pech dat ze ermee geboren worden”. Het kwam erop neer dat ik wel een crèmetje tegen de jeuk kon krijgen en dat ik blij moest zijn dat het niet erger was -_-. 

Hier nam ik geen genoegen mee. Ik had het gehad met deze symptoombestrijding en was er van overtuigd dat er iets anders mis moest zijn waardoor ik deze klachten had. Dus ik ging op onderzoek uit. Geen suiker, geen tarwe, geen gluten, ik liet het allemaal uit mijn dagelijkse voeding maar zag weinig vooruitgang. Tijdens mijn zoektocht op het
internet en in boeken, las ik wat over veganisme en eczeem waarop ik in eerste instantie alleen maar dacht: “Lol, wat is dat voor grap; dan kan je echt niets meer eten!”. Verder in mijn zoektocht kwam het nog een keer voorbij waardoor het toch wel de interesse bij me wekte. “Misschien zijn die gekke hippies toch niet zo gek?”

Wat YouTube-filmpjes, documentaires en een X-aantal boeken verder was ik geschokt, verbaasd en overrompeld. Waarom heeft niemand mij hier eerder over verteld? Waarom heeft niemand mij verteld dat we helemaal geen dierlijke producten hoeven te eten om alle nutriënten binnen te krijgen? Waarom doden we elk jaar meer dan 150 biljoen dieren terwijl dat niet nodig is? Waarom heeft niemand mij verteld dat eieren helemaal niet zó gezond zijn en dat het debiel is dat we de moedermelk van een koe drinken? En waarom heeft niemand mij vertelt dat de vee-industrie een enorme bijdrager is aan klimaatverandering? Serieus, waarom niet?

Nadat ik hier achter was gekomen, was het voor mij een logische zet om op z’n minst dat vegan leventje uit te proberen. En ik moet zeggen, ik had er weinig moeite mee en had er vooral heel veel plezier in. Ik vond het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en ik kwam er achter dat veganistisch eten helemaal niet beperkend en smakeloos is. Ik vond het heerlijk en genoot zoveel meer van m’n eten dan dat ik eerst deed. Tuurlijk had ik ook moeite met sociale situaties en was het soms moeilijk om te dealen met de reacties van anderen, maar daar werd ik al snel goed in.
En jongens, een hele leuke bijkomstigheid was dat m’n eczeem als sneeuw voor de zon verdween.  Na een maand of twee was het verdwenen, helemaal weg, niets meer van over. Ik kon bijna niet geloven hoe goed m’n lichaam in staat was om het probleem geheel zelf op te lossen zolang ik er de goeie dingen in stopte. De spreuk “Let food be thy medicine and medicine be thy food” van Hippocrates maakte ineens zoveel meer duidelijk. Wijze Grieken toch wel hè?

Dus ja, that’s my story. Dat is hoe ik van een animal-product addict ben getransformeerd tot een plantenetende hippie. And i lof it <3

Collages2

  9 comments for “Over mij

 1. Jeroen van Gils
  maart 29, 2016 at 19:30

  Hoi Nina.
  Ik ben Jeroen, 21 jaar en studeer in Wageningen milieuwetenschappen. Zou je me kunnen helpen? Ik wil graag veganistisch gaan eten. Nu weet ik niet goed hoe ik dat moet doen. Ik heb op internet gezocht naar praktische recepten, maar kon die niet vinden (alleen lastige recepten). Dus ik heb daarnet bij de Jumbo allerlei groenten en fruit en sojaproducten gekocht. Hopelijk kan ik er nog wat lekkers van maken. Best lastig denk ik. Kun je me misschien wat starters tips geven?

  Groetjes Jeroen

  • maart 31, 2016 at 09:07

   Hoi Jeroen,
   Wat leuk dat je veganistisch wil gaan eten. Ik kan begrijpen dat de recepten nog al overweldigende kunnen zijn wanneer je net begint. Maar met allerlei groenten, fruit en sojaproducten zit je in ieder geval goed! Ik zal hieronder een rijtje met simpele gerechten zetten die ik zelf vaak maak:
   – Gewokte groenten en tofu of tempeh met daarbij noodles of rijst. Smaakmakers hierbij zijn sojasaus of ketjap.
   – Spaghetti met rode saus met daarin verschillende groenten en rode linzen.
   – Curry’s: Verschillende groentes, kerrie kruiden, wat bonen en een blikje tomatenblokjes of kokosmelk. Dit eet ik vaak met rijst
   – Mexican bowl: Rijst met chilli sin carne, mais en geprakte avocado
   – Voor lunch kun je brood met hummus, pindakaas met banaan, groene of rode pesto (Bij de AH kun je een vegan variant kopen), avocado en tomaat, appelstroop. Je kunt ook een wrap als lunch meenemen.
   – Voor ontbijt eet ik zelf altijd havermout met fruit en wat nootjes.
   Ik hoop dat je wat inspiratie uit dit lijstje kunt halen. In het begin zal het een beetje zoeken zijn omdat je op een andere manier moet gaan leren koken. Probeer veel dingen uit en dan wordt je er vanzelf beter in.
   De groene meisjes hebben een uitgebreide receptenindex waar ook wat simpele gerechten tussen zitten http://www.degroenemeisjes.nl/food/recept/, zeker de moeite waard om even te kijken.
   En misschien is het wat om je (gratis) in te schrijven voor de Vegan Challenge die op 1 april begint. Dan krijg je namelijk makkelijke recepten en week-menus naar je email gestuurd 😀 http://veganchallenge.nl/
   Ik hoop je hiermee geholpen te hebben. Als je nog een andere vraag hebt kun je me altijd een berichtje sturen 😀
   Groetjes,
   Nina

 2. Jasmijn
  mei 20, 2016 at 15:31

  Hallo Nina,

  Ik herken me gelijk in jouw verhaal! Ik heb al heel mijn leven eczeem in mijn arm-en knieholtes, polsen, handen en nek, sindsdien ik vegetarisch eet, zijn de aanvallen veel minder erg en komen ze minder snel terug. Ik zeg vegetarisch omdat ik wel met bijv. een diner kies voor een vegetarisch gerecht waarbij er meestal kaas bijkomt. (door een gebrek aan begrip).
  Ik ben nog niet heel lang vegan/vegetarier, 2 maanden en ik merk het effect zeker wel.

  Vaak hoor ik van mijn artsen dat ik veel onverzadigde vetten en proteinen moet eten voor mijn eczeem. Eet jij sinds je transformatie veel vet of proteine?

  Ik wil nog één keer zeggen: je bent een topwijf! En ik ben blij dat ik jouw blog heb gevonden met alle lekkere recepten die wij studenten ook nog kunnen veroorloven :p
  Hopelijk gaat mijn eczeem ook weg voor zover het kan net zoals bij jou 🙂

  Groetjes,

  • mei 20, 2016 at 16:16

   Hai Jasmijn!
   Wat leuk dat je je ervaring deelt 🙂 En wat fijn wat je het effect merkt van minder dierlijke producten eten. Zo’n opluchting als je eindelijk die eczeem een beetje onder controle weet te krijgen. Ik ben niet specifiek veel vet of eiwitten gaan eten. Zelf legde ik in het begin vooral de focus op zoveel mogelijk onbewerkte producten.
   Ah wat ontzettend lief van je Jasmijn! Ik word helemaal vrolijk van je berichtje 😀
   Ja ik geloof echt dat die eczeem zal wegtrekken, het kost ook even tijd om zich te herstellen. Hang in there girl!
   Liefs,
   Nina

 3. Maaike
  november 20, 2016 at 13:25

  Hey Nina! Ik ben 18 en woon nu voor 4 maanden in Denemarken als tussenjaar-invulling! Ik ben al ruim een jaar vegan, maar toen ik dit las was ik benieuwd waar jij hebt gereisd toen je 18 was 🙂 Ik wil heel graag meer zien of doen dit jaar, maar kan niet zo goed beslissen wat en waar en hoe. Liefs, Maaik

 4. Alicia
  januari 9, 2017 at 15:45

  Hai Nina! Ik was wat aan het rondneuzen op youtube over vegans en kwam jou tegen. Ik kijk echt met veel plezier naar je filmpjes en haal er veel (kook)inspiratie uit! Ik ben zelf al 15 jaar vegetariër (op m’n 8e besloot ik al geen vlees meer te eten) en nu sinds 2 weken echt vegan. Super blij met m’n keuze, kan dus alleen nog wel wat kookinspiratie gebruiken daar Zijn je blog en youtubekanaal heel handig voor Groetjes!!

  • januari 10, 2017 at 09:00

   Waah! Wat een leuke reactie! Dankje Alicia 😀 Wat leuk om te horen dat je vegan bent gaan eten en je je er helemaal goed bij voelt. Ik hoop dat je ik snel van nog meer inspiratie kan voorzien! Liefs 😀

 5. @rno
  mei 26, 2017 at 20:52

  Hoi Nina,

  Wat een leuke en frisse website.

  Ik vraag me alleen af wat er mee gaat gebeuren als je geen student meer bent.

  (Levenslang vegetariër en sinds 2009 vegan.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *