JA MAAR HOE KOOK IK VEGAN DAN?

“Oké Nina, ik ga de uitdaging aan. Ik wil veganistisch gaan eten maar ik heb eigenlijk geen idee hoe. Hoe kook ik nou nog een lekkere maaltijd zonder allerlei dierlijke producten te gebruiken. Als ik recepten opzoek worden er vaak allerlei gekke producten gebruikt waarvan ik nog nooit heb gehoord of moet ik speciale kooktechnieken toepassen waar ik niet over beschik. “Ik wil zeg maar wel, maar ik kan niet”.
No panic my friend, I totally get it. Veganistisch koken kan inderdaad een soort van onmogelijke opgave lijken die alleen lukt als je zeeën van tijd hebt en beschikt over zieke kook-skills. Dit hoeft echter zeker niet zo te zijn. Alhoewel ik graag in de keuken sta, ben ik ook maar gewoon een studente die vaak makkelijke maaltijden in elkaar flanst. Ik gebruik maar weinig speciale producten en mijn kooktechnieken zijn ook maar beperkt.
Hier volgen een aantal kooktips om het jou een beejte op weg te helpen 😀

 1. Veganize je favorieten recepten. Je hebt vast een aantal gerechten die echte go-to’s voor je zijn, die je elke week wel maakt en die je gewoon reuze lekker vindt. Nu je veganistisch gaat eten betekent het niet dat je abrupt afscheid moet nemen van deze gerechten. Deze toppers kunnen nog steeds gegeten worden, alleen moeten ze een tikkie worden aangepast. Zo kun je je spaghetti bolognese veganizen, maar ook je stamppot andijvie, je Aziatische wokgerecht, je lasagne, je stapel pannenkoeken, je broodjes hamburger of je yoghurt ontbijtje. Dus nee, het is niet nodig om allerlei geheel nieuwe gerechten uit te proberen. Je oude favorieten een beetje aanpassen is al goed genoeg (Y)
  14
 2. Bonen are life. Ga de boon weer een beetje herwaarderen. Deze knakkers worden vaak achterin de kast gestopt voor het geval we in een hongernood belanden en dan in ieder geval nog een blik bonen in huis hebben. Ook al zijn ze hier inderdaad geschikt voor, raad ik het toch aan om de bonen een wat prominentere rol in je leven te geven. Gooi wat rode linzen door je pastasaus, maak Mexicaanse bonenschotels, chilli sin carne, hummus van verschillende soorten bonen, gooi kikkererwten door je curry of maak burgers van zwarte bonen. Ja inderdaad, die bonen zijn hartstikke veelzijdig, hoog in voedingswaarde en ook nog super lekker!
  1
 3. Gooi de regeltjes de deur uit en experimenteer er op los. Bij veganistisch koken gaat het ook een beetje om outside the box te denken. We zitten vaak vast in onze gewoontes en tradities waardoor we niet door hebben wat er nog allemaal meer mogelijk is qua combinaties en smaken. Als we deze gewoontes en tradities nou gewoon even los laten en dingen doen waarvan we dachten dat ze niet mogelijk waren, komen we erachter dat er zoveeeeeel meer mogelijk is. Dat had ik in ieder geval wel. Want wie heeft gezegd dat je niet een lekker wokgerecht kan maken van spaghetti en spruitjes, waarom zou je geen gepofte zoete aardappel met kaneel en tahin als ontbijt kunnen eten of hoezo is het raar om havermout met groentes te eten.
  Kijk voortaan eens wat er nog in je koelkast ligt, bak het op, gooi het in de oven, doe het in de blender of stop het in je tosti-ijzer. Serveer het vervolgens op een mooi bord en voeg er wat smaakmakers aan toe. Nu is er een kans van zo’n 50% dat je zojuist een heerlijk gerecht uit je mouwen hebt geschut en een kans van 50% dat het niet te nassen is. Het fijne daarvan is dat je nu weet hoe het in ieder geval niet moet.
  FDJKA
 4. Creëer een goeie basis waarop je kan bouwen. Als die vrije geest nog een stapje te ver is en je liever nog even in die ouwe vertrouwde box blijft zitten, kan ik dat ook best begrijpen. Het lijkt me dan een goed idee om een aantal simpele recepten uit te kiezen die je lekker lijken. Wanneer deze inderdaad bevallen zou ik ze op een stapeltje van toppers leggen en als ze niet bevallen in de papierbak gooien. Wanneer je 5 à 6 toppers hebt, zou ik het hier even bij laten en er voor zorgen dat je deze gerechten helemaal onder de knie hebt. Dat je niet meer hoeft na te denken wat de volgende stap ook al weer was, wat dat vierde ingrediënt ook al weer was of voor hoelang je het ook al weer moest koken. Op deze manier creëer je een goeie basis voor jezelf waarop je steeds weer kan terugvallen als je even niet weet wat je moet maken die avond. Als je de toppers helemaal door hebt, kun je langzaam gaan experimenteren met nieuwe recepten.
  8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *