VEGAN SMAAKMAKERS

12970721_984423141606925_2080838724_o

Ik maak regelmatig gebruik van verschillende kruiden, sausjes, pasta’s of andere smaakmakers gedurende mijn kooksessies. Zo tover je saaie gerechten om in echte smaaksensaties met weinig moeite. In de video van vandaag laat ik zien welke smaakmakers ik regelmatig gebruik.

Waarvoor te gebruiken en waar te koop?
Mosterd: Lekker op crackers met augurken, in een dressing of bij de boerenkool. Een van m’n favoriete sausjes is 1 eetlepel tahin mengen met 3 eetlepels water. Dit goed roeren, dan vervolgens 1 theelepel mosterd toevoegen en klaar is kees. Deze saus gebruik ik om m’n ovenfrietjes in te dippen of om door salades te doen.
Te koop bij alle supermarkten.
Augurken: Dit zijn echte smaakmakers in je salade, op je broodje (vegan)hamburger of op je sandwich.
Te koop bij alle supermarkten.
Salsa-saus: Dit doe ik op geroosterde broodjes met avocado, door de pastasaus, in wraps of gewoon als dip voor chips. Ook vrijwel bij alle supermarkten te koop.
Tahin: Dit is sesampasta. Een soort van pindakaas maar dan van sesamzaad. Puur vind ik het iets te bitter. Ik meng meestal 1 eetlepel tahin met 2 à 3 eetlepels water. Ik gebruik dit vervolgens om over m’n havermout ontbijtje te drizzelen, als sausje bij zoete aardappels, als een lekkere dip voor rauwe groenten of fruit, of om op een geroosterd broodje te smeren en daarop dadels te doen. Dit is te koop in de meeste supermarkten maar bij een Turkse supermarkt of toko vind je de beste :).
Tamarinde: Dit gebruik ik soms in Aziatische gerechten als Pad Thai. Voor je het gebruikt is het handig om het even in wat water te weken zodat het niet in een klont blijft. Dit is te koop bij de toko.
Zwarte bonen knoflook saus: Deze saus gebruik ik voor het wokken van groenten. Vooral bij het wokken van broccoli is het lekker vind ik. Dit serveer ik vervolgens met rijst of noodles. Dit kun je bij de Jumbo of AH kopen.
Edelgistvlokken: Geeft een hartige, kaasachtige smaak aan gerechten. Het wordt veel gebruikt voor het maken van vegan kaassauzen. Ik strooi het vooral over m’n borden pasta of over aardappel gerechten. Maar het past vrijwel op elk avondmaal. Dit is te koop in de biologische supermarkt, bijvoorbeeld de Ekoplaza.
Ketcup & Curry: Bij de ovenfrietjes, op een goeie sandwich of een broodje (vegan)hamburger. Vrijwel overal te koop.
Sweet Chilli Saus: Ook lekker om te gebruiken wij het wokken van groentes, om fresh spring rolls in te dippen of gewoon over kale rijst. Bij elke supermarkt te vinden.
Soja-saus & Tamari: Voor bij de sushi, bij het wokken van groentes, over de kale rijst of om tofu en tempeh met te marineren. Soja-saus kun je bij de Jumbo en AH kopen en voor Tamari moet je naar de biologische supermarkt.
Koh Thai Green curry paste: Een fijne basis voor het maken van een lekkere curry. Hier een schep van, een pakje kokosmelk en het smaakt sowieso goed :). Dit kun je kopen bij Jumbo of AH.

Nog een aantal andere producten die je kunt gebruiken om smaak te krijgen aan je gerechten zijn: kappertjes, olijven, zongedroogde tomaatjes, azijn, piccalilly saus, zuurkool of vegan mayonaise.

Zijn er nog andere producten die jullie gebruiken om je gerecht to the next level te brengen? Let me know

  7 comments for “VEGAN SMAAKMAKERS

 1. april 5, 2016 at 12:49

  Ik vind het superlekker om een megasnelle dressing te maken van hummus verdund met water en met wat kruiden naar smaak 🙂

 2. april 5, 2016 at 14:24

  Wat een leuk filmpje! Ik vind edelgistvlokken juist heel goedkoop, maar ik doe er dan ook maaaanden mee.

 3. Lucia
  april 14, 2016 at 09:16

  Hoi hoi Nina, bedankt voor de edelgist tip, blijft lekker lang houdbaar in tegenstelling tot geraspte kazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *