INFORMATIE GUIDE VOOR BEGINNERS

Misschien ben je m’n blogposts onderhand zat, vind je het grote onzin en kom je tot de conclusie dat dat veganisme veel te extreem voor jou is. Oké, dat kan. In dat geval hoop ik dat je deze post toch nog even uit leest…
Voor de anderen, die wel een beetje nieuwsgierig en benieuwd zijn geworden naar het veganisme, ik hoop met deze post jullie een eindje in de goeie richting te helpen.
Toen ik in eerste instantie hoorde over het veganisme wist ik er vrij weinig van. Ik wist wel dat veganisten helemaal geen dierlijke producten eten, maar had eigenlijk geen idee waarom ze dat niet doen. Veganisme was in mijn ogen iets voor spirituele mensen die nog dichter bij de natuur willen komen, die dagenlang op hun yogamat zitten te mediteren en die van alles op de vensterbank aan het fermenteren zijn. Daarnaast stelde ik me voor dat je er een dagtaak aan zou hebben om alle voedingstoffen binnen te krijgen. En sowieso ben je een magere spillebeen zonder spieren door het tekort aan eiwitten.
Het was een ver-van-mijn-bed show. Toentertijd was ik allergisch voor alles dat ook maar een beetje naar spiritualiteit rook en kon ik het geduld niet opbrengen om ook maar 2 minuten op een yogamat te zitten. Wèl was ik (per ongeluk) al dingen aan het fermenteren, doordat ik deze gewoonweg ‘vergat’ op te ruimen.
Dit enorm vertekende beeld veranderde toen ik m’n oogkleppen even af deed en de moeite nam om het eens van dichterbij te gaan bekijken. Het eerste wat me opviel was dat het helemaal geen magere, spirituele, fermenterende en slappe hippies zijn. Het zijn gewoon ‘normale’ mensen, en er zaten zelfs verdomd hotte boys tussen ^^. Naast de hotte boys vond ik de redenen waarom deze mensen kiezen voor het veganistische lifestyle héél erg interessant. Hoe meer ik er over te weten kwam, hoe verbaasder ik werd en hoe meer ik me ging afvragen: “Waarom heeft niemand me dit ooit eerder verteld?” Het lijkt namelijk allemaal zo logisch!
In de post van vandaag deel ik de informatiebronnen die mij heel erg aan het denken hadden gezet.

bronnen

 1. Forks over Knives: Deze documentaire gaat in op de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet. Na het kijken hiervan, werd ik er weer even aan herinnerd in wat voor zieke maatschappij we leven. We worden ziek en verdringen vervolgens de symptomen door het nemen van een cocktail aan medicijnen. Dit kost niet alleen rete veel geld, het kost ook nog eens enorm veel levens. Aan de oorzaak van de ziekte wordt niet of nauwelijks aandacht besteed. Deze documentaire laat zien wat de effecten van een plantaardig dieet zijn en wat voor impact dat op de huidige samenleving kan hebben.
 2. Earthlings: Ik heb deze film 2 keer geprobeerd te kijken en beide keren is het me niet gelukt om het af te kijken. Tijdens het kijken ben ik alleen maar aan het janken en schreeuw ik hier en daar ‘WTF IS DIT?” “OMG HOE KAN DIT?” en “NEE, DOE NORMAAL!”. Na het kijken voelt het alsof er een duistere wolk boven me is komen te hangen waarna het even duurt voordat hij weer weg drijft. Deze film toont je hoe het er in de vee-industrie aan toe gaat. Het is zo makkelijk om hier niet over na te denken en onze hoofden weg te draaien maar eigenlijk is dat gewoon hypocriet.
 3. Cowspiracy: Ik wist al dat het produceren van vlees niet goed was voor het milieu. Maar Oh My Lord, na het kijken van deze documentaire wordt het nog allemaal een stukkie duidelijker. Het wordt niet alleen helder hoe desastreus de vleesproductie is voor het milieu, het wordt ook duidelijk hoe weinig aandacht hier voor is en zelfs hoe deze feiten het liefst worden weggestopt in een donker hoekje.
 4. Speciesism: Ik heb veel documentaires gekeken die gaan over veganisme, het milieu, gezondheid en de vee-industrie. Veel van die documentaires ben ik ook weer vergeten en staan me niet meer zo goed bij. De documentaire “Speciesism” was een van de eerste die ik gezien heb maar ondanks dat ben ik hem niet vergeten. Ten eerste omdat deze docu gemaakt is door een jonge student die zelf op onderzoek uit gaat. Hij eet in eerste instantie ‘gewoon’ vlees en gaat op onderzoek uit of dit eigenlijk wel ethisch verantwoord is. Het is niet zo’n gelikte Amerikaanse documentaire en komt juist daardoor heel echt over.
 5. De Vegarevolutie: Ik wou dat iemand mij dit boek in m’n handen had gedrukt toen ik geïnteresseerd raakte in het veganisme (was toen helaas nog niet uitgegeven). Het boek belicht elk aspect van veganisme. Het vertelt over de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet, over hoe je alle voedingsstoffen binnenkrijgt, over de ethiek van het eten van dieren en over de effecten op het milieu. Daarnaast staan er allerlei tips in, word je voorzien van een aantal dagmenu’s en staan er heerlijke recepten in voor zowel ontbijt, lunch en diner. Een zeer compleet handboek voor beginnende vegans dus! Het is ook het enige Nederlandse boek (dat ik ken) dat naast lekkere recepten ook vol staat met informatie over het veganisme.
 6. De Starch Solution: De Starch Solution is een Engelstalig boek dat is geschreven door de Amerikaanse arts John McDougall. Hij vond het frustrerend als dokter zijnde dat hij zijn patiënten niet kon genezen van chronische ziekten en alleen maar naar huis kon sturen met wat medicijnen om de klachten en pijntjes te verlichten. Tijdens zijn stage in Hawaï viel hem op dat de jongste generatie het meest ongezond was, terwijl de oudste generatie gezond en fit oud werd, zonder te lijden aan chronische ziekten. Hij merkte op dat de oudere generatie vaak nog hun traditionele dieet at, dat gebaseerd was op rijst en groenten, terwijl de jongste generatie een Amerikaans dieet had aangenomen dat was gebaseerd op vlees, zuivelproducten en bewerkte voedingsmiddelen. McDougall realiseerde zich dat hij nooit wat over voeding had geleerd gedurende zijn opleiding tot arts en dat dit nou juist een sleutel is naar een goede gezondheid. Vanaf toen heeft hij zich hierin verdiept. In het boek The Starch Solution wordt er onder andere verteld over hoe een gezond plantaardig dieet eruit ziet, over het krijgen van genoeg eiwitten en calcium en over afvallen en gezond worden. Daarnaast worden er tips gegeven om plantaardig eten in de praktijk te brengen, er staat een 7-day meal plan in en staat vol met gezonde recepten. John McDougall is een held en ik raad dit boek enorm aan 😀 Zoals veel jonge meisjes zullen flauwvallen als ze Justin Bieber zouden ontmoeten, zou ik flauwvallen als ik John McDougall en Michael Greger zou ontmoeten. Beiden zijn gewoon facking bazen in de plantaardige voedingswetenschappen zijn.

sandwich

Ik hoop dat jullie de tijd nemen om een of meerdere van deze docu’s of boeken te kijken of te lezen. Vergeet niet dat dit prima gedaan kan worden onder het genot van een bak vegan ice cream, wat geroosterde broodjes avocado of pindakaas of met de ‘HOU OP MET ME’ sandwich.

P.S.: Ik heb gister broodjes hamburger zitten bouwen met m’n huisgenootjes en het resultaat mocht er wezen. We hebben heerlijk gesmikkeld en onze buikjes rond gegeten. Het recept van deze burgers komt eraan 😀

 

  8 comments for “INFORMATIE GUIDE VOOR BEGINNERS

 1. Angelique
  januari 8, 2016 at 14:24

  Ha Nina, heb je een link voor me, naar de documentaire Speciesism? Groetjes en bedankt weer voor je blog!

 2. ina
  januari 8, 2016 at 15:04

  Neem veel recepten van je over; keep up the good work !

 3. Eline
  januari 8, 2016 at 16:35

  Mooie foto’s! Heb je ook insta?

  • januari 10, 2016 at 09:59

   Ah Thanks! Ja, ik heet nina.theveganstudent 🙂
   Ik ben nog niet zo’n consistente poster. Daar moet ik nog even aanwerken ^^

 4. Crista
  januari 9, 2016 at 09:01

  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA BURGERSSSSSSSSSSSSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *