Waarom ik zo belachelijk veel van planten houd

eten2Ja, eigenlijk zouden jullie nu, na een weekje half kwijlend te hebben zitten wachten, een receptenblog te lezen krijgen. Maaaaaaar, dat gaat vandaag een stukkie anders. Vandaag geen recept, omdat ik jullie de onderstaande blogpost niet wil onthouden. Volgende week vrijdag kunnen jullie weer een recept verwachten van iets dat je dan in het weekend voor heeeuuul de familie kunt maken :).

Wat me vooral zo motiveert om vegan te eten is dat ik de vee-industrie niet wil steunen en niet meer verantwoordelijk wil zijn voor het dierenleed dat daarmee samenhangt. En ook het verkleinen van m’n environmental foodprint vind ik erg belangrijk. Maar ook al deed ik het niet voor de dieren of het milieu, ik zou alsnog alleen maar willen knabbelen op plantjes. En niet omdat ik dierlijke producten niet te vreten vond, integendeel, ik was een ekte animal-product addictIk zou alleen maar planten willen blijven eten omdat ze me zoooooooooooooooo goed laten voelen. Na bijna 2 jaar plantaardig te hebben gegeten, moet ik zeggen dat ik behoorlijk wat voordelen ondervind. In deze blogpost wil ik mijn persoonlijke ervaringen graag met jullie delen.

 

Number 1: Vervelend veel energie
HOLY MOLY! De hoeveelheid energie die ik kreeg toen ik plantaardig ging eten was unreal. Daarvóór was ik een luie donder. Maar dan écht. 
’s Ochtends opstaan was al een drama. Het duurde minimaal een halfuur voordat ik echt ter wereld was en mensen tegen me konden praten. Deed je al eerder een poging, dan kreeg je waarschijnlijk een dodelijk blik naar je toegeworpen, die ik dan net iets te lang aanhield. Als ik uit school kwam was ik vaak moe en ging ik op de bank liggen, slechte tv-programma’s kijken. Ik bleef net zolang op die bank liggen totdat ik vanuit de keuken “EEEETEEEEEEEEEN” hoorde. Dan rolde ik de bank af, met deken en al, en kroop ik naar m’n stoel aan tafel waar ik m’n maaltijd nuttigde. Na het eten, had ik een after-dinner-dip dus verdiende ik het echt om weer op de heilige bank te liggen. Ik had zo’n zwaar leven. Na die hele week school was het dan ein-de-lijk weekend. Ik sliep dan uit tot een uur of 11 om vervolgens weer op de bank te liggen en 3 seizoenen van m’n favoriete serie te kijken. Ik kwam de bank af voor eten. Ik had nog net geen drukplekken. Oké, ik sportte nog wel 3 keer in de week, maar los van dat lag ik in m’n vrije tijd toch wel vaak op die bank te meuren.
Plantaardig eten heeft daar een verandering in gebracht. Deze luie donder veranderde in een, bijna vervelend, energiek persoon. Zo eentje die het liefst elke dag gaat sporten, altijd door het huis rent en veel te blij en te vroeg op staat. Zo eentje die niet de hele dag op de bank kan liggen omdat ze teveel energie heeft. Zo eentje waarvan ik voorheen zou zeggen; “Chick, wtf is er met jou? Waarom moet je zo blij doen dan?”
Ik weet ook niet wat die plantjes met me doen, maar ik weet wel dat ze me rete-veel energie geven. AND I LIKE THAT A LOT MY FRIEND. 

Number 2: De huid van een baby.
Ik heb altijd een probleemhuid gehad. Ik haatte m’n huid. Naast m’n eczeem probleem, waarover je in deze post kon lezen, had ik ook last van acne. En my God, ik vond het ver-schrik-ke-lijk. Ik heb zo ongeveer een heel keukenkastje aan chemische middelen op m’n gezicht gesmeerd, ik ontweek spiegels, plamuurde m’n gezicht met make-up en ging zelfs bepaalde sociale situaties uit de weg. BIZAR wanneer ik hier op terugkijk, maar het was wel zo. Toen ik vegan ging eten verdween niet alleen m’n eczeem maar ook m’n puistjes (hoe vies is dit woord, PUIST-JES). M’n huid overall werd met de tijd gladder, zachter en fijner. Ik werd een blije meid, een heuuuule blije meid.
Nu suggereer ik niet dat ik perfect skin heb, maar wel dat m’n huid er enorm van is opgeknapt.

Number 3: luf that body, my friend.
Door veganisme ben ik op een andere manier naar m’n lichaam gaan kijken. Waar ik voorheen niets van m’n lichaam begreep en dacht dat er iets mis mee was, ben ik me gaande weg gaan realiseren dat m’n lichaam altijd z’n uiterste best doet om mij gezond te houden. En om m’n lichaam de kans te geven om die missie te kunnen volbrengen is het o.a. wel van belang dat ik er de juiste dingen in stop. Zolang ik dat doe, geeft me lichaam er veel voor terug. Heel veel. That’s a pretty fair deal, right? Onderhand zijn m’n lichaam en ik een freaking goed team geworden terwijl ik voorheen nog dacht dat lichaampie van me m’n leven probeerde te fucken.

Number 4: Eten als een malle
Een van m’n favoriete activiteiten is toch wel eten. Het liefst uit grote schalen, kommen of bakken. Het liefst in gezelschap van een goeie vriend of vriendin die net zo grijnzend het bakkie voer aan het weg schransen is als ik. En het liefst ontbijt. Het geniale aan een plantaardig voedingspatroon is dat ik veeeeeeel kan eten zonder dat ik me druk hoef te maken over calorieën, kilo’s en andere narigheid. Nu moet ik wel even vermelden dat mijn voedingspatroon voornamelijk bestaat uit voedingsmiddelen in hun gehele vorm, beter bekend als een “Whole Foods Plant-based Diet”. Ik eet veel granen, aardappels, bonen, groenten, fruit, noten en zaden in hun gehele vorm en weinig “processed foods”.

Number 5: Ik ben een blije meid.
Naast dat ik af ben van fysieke klachten, heeft het plantaardig eten op mentaal gebied ook zijn vruchten afgeworpen (haha, plantaardig & vruchten afwerpen, SNAPPIE?). Ik ben een veel blijer mens geworden. En dit komt misschien niet direct door het plantaardige eten, maar wel door het feit dat ik barstte van de energie, een pact ging sluiten met m’n lichaam en niet meer zo snel dingen als vanzelfsprekend zag. Tegenwoordig sta ik positief in het leven en er zijn maar weinig dingen die me uit m’n happy mood kunnen halen, en ik kan je vertellen, dat is zeker niet altijd zo geweest.

Naast deze voordelen heeft het overstappen naar plantaardige voeding er ook nog voor gezorgd dat m’n menstruatieklachten zijn verminderd, ik veel sneller herstel na sporten en ik veel minder vaak ziek ben. Overall conclusion: ik ben een blijer en energieker mens geworden. En dat vind ik zeer waardevol.
Nu suggereer ik niet dat wanneer je plantaardig gaat eten het leven direct een groot feest is (stiekem wel). Met deze post wil ik alleen mijn eigen ervaring met jullie delen. En voor mij is het zeker zo geweest dat plantaardig eten de dominosteen was die de andere steentjes in beweging zette. De een zal dit zien als magic, de ander als bullshit en dat is prima.

HOUDOE!

ont

Hier is nog wat bonusmateriaal dat ik niet van jullie wilde onthouden. Het was m’n ontbijt van vandaag en het is een stukje hemel op aarde kan ik je vertellen. Havermout (GOH, VERASSEND!!), sharon/kaki fruit en een verkruimelde granolabar van de Aldi. Serieus, wie nog geen echt goeie rijpe sharon/kaki fruit in z’n leven gegeten heeft, mist wat. Ik ben woensdag twee keer naar de markt gefietst omdat ik me na de eerste keer realiseerde dat ik niet genoeg sharon/kaki fruit had gekocht. Dit is by farrrr m’n lievelingsfruit.

  4 comments for “Waarom ik zo belachelijk veel van planten houd

 1. oktober 30, 2015 at 13:57

  Hoewel ik niet plantaardig ben gaan eten voor mijn gezondheid, zijn de voordelen die je hierboven noemt, wel de reden dat ik t zo makkelijk vol kan houden. Ik voel me lichamelijk en mentaal zoveel beter sinds ik alleen nog planten eet! Het enige waar ik nog ‘last’ van heb, zijn wat onzuiverheden. Maar dat is niet erger dan voordat ik veganistisch at (helaas ook niet minder). Mijn huid is wel meer gaan stralen.

  • oktober 31, 2015 at 12:49

   Wat fijn dat jij ook zo’n verbetering hebt ondervonden.
   Andere factoren die naast het plantaardig eten mijn huid ook hebben verbeterd zijn het drinken van veel water, het niet meer dragen van gezichtsmake-up en geen gebruik meer maken van chemische reinigingsproducten.
   Maar geloof me ik heb ook nog wel hier en daar wat onzuiverheden. Vooral in periode van stress of weinig slaap. 🙂

 2. Fruitvliegje
  oktober 31, 2015 at 12:15

  Hi, leuk om te lezen dat er nog meer meiden bezig zijn met plantaardig/vegan eten! Ik houd ook erg van eten (lekker die grote hoeveelheden en die heerlijke dingen, just saying, ontbijten met een toetje, ’t is altijd feest). Ga je trouwens naar Vegfest in Utrecht morgen 1 november? Het lijkt me leuk om je dan te meeten! Ik ga een youtubekanaal beginnen en het lijkt me leuk om morgen awesome vegans te ontmoeten! 🙂 Gr. another vegan student

  • oktober 31, 2015 at 12:54

   Hi! Yes yes, ik ben erbij. Lijkt me leuk om je te meeten 😀 Stuur maar een privéberichtje naar m’n facebook 🙂 Tot morgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *