GEVAARLIJK VOEDSEL

 

extra

Hij is op. Ik heb hem gisteren gemaakt en nu is ie op. Geheel weg, niks meer van over, alsof ie er nooit is geweest. En het erge is, ik kan er niets aan doen. Ik bent niet schuldig, het is niet mijn fout, het lot ligt niet in mijn handen.
Het is de schuld van het verrukkelijke verschijnsel waarvan ik niet eens weet tot wat voor voedselcategorie het behoort. Is het gewoon een brood met wat fruit óf een superhealthy superfoodcake met allerlei speciale gezondheidsclaims. Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat het gisteren en vandaag de hele tijd m’n naam riep. Heel hard, vervelend hard. Het wist me overal te vinden en had een ijzeren uithoudingsvermogen. Bij elke actie die ik wilde ondernemen hoorde ik op een fluisterende maar tegelijkertijd schreeuwende, dwingende toon de zin: “Maar je kunt ook een stukje cake nemen”.  “Ik moet zo maar gaan sporten”, “Maar je kunt ook een stukje cake nemen“. “Oh shit ik kom te laat in de les”, “Maar je kunt ook een stukje cake nemen“. “Waar zijn me schoenen?”, “Maar je kunt ook een stukje cake nemen“. “Ah ik ben moe, ik ga slapen”, “Maar je kunt ook een stukje cake nemen“. OVERAL, BIJ ALLES WAT IK DACHT. Mijn veel te ambiteuze to-do list leed er onder en werd als maar langer en langer. Er moest iets gedaan worden, dit kon niet langer.

Maar niets hielp. Een klein plakje afsnijden, daar een klein beetje jam op doen en vervolgens het zo mindfull mogelijk opeten. Werkt niet. Een grote plak afsnijden, daar een dikke laag pindakaas opdoen en het zo snel mogelijk naar binnen stouwen. Werkt ook niet. Het op een vreemde plek verstoppen waar niemand anders, behalve jij, hem zou kunnen vinden. Werkte stom genoeg ook niet!

Op een gegeven moment werd de druk te groot, het geschreeuw te hard en m’n to-do list te lang. Er zat nog maar een ding op: Aan tafel gaan zitten met een groot bord, een groot mes en hele grote pot jam. Dikke plakken snijden, maar dan ook echt dikke, goeie lagen jam aanbrengen, eventueel nog wat klodders pindakaas en dan eten. Eten tot’ie op is. Helemaal weg, niets meer van over…
Een gevoel van opluchting en rust overviel me. Eindelijk kon ik weer vinkjes op m’n to-do list zetten.  Eindelijk weer opzoek naar m’n schoenen en eindelijk weer naar bed.

DANGER: Het bakken van dit brood is geheel op eigen risico. Ik ben niet aansprakelijk voor de gevolgen hiervan. Aju!

Foto's met ster

 

Wat zit erin?
– 3 Bananen
– 6 Dadels
– 320 gram Volkoren tarwemeel (havermeel, speltmeel of boekweitmeel is ook mogelijk)
– 1 zakje bakpoeder
– Eetlepel kaneel
– 200 ml water

Verwarm de oven op 180 graden. Doe de 6 ontpitte dadels met het water in de blender en blend het tot het een melkachtige, gladde substantie is. Prak de 3 bananen in een beslagkom tot een smurrie zonder klontjes. Voeg hier de ‘dadelmelk’ aan toe en roer het met een garde tot een glad beslag. Voeg vervolgens het meel in delen toe. Elke keer als je het volgende deel van de meel wilt toevoegen moet het eerst weer een glad beslag zijn. Voeg bij de laatste keer meel toevoegen ook het zakje bakpoeder toe. Mix het geheel tot een dik beslag.
Oké, dit is de basis. Nu is het aan jou de taak om helemaal crazy te gaan met de overige ingrediënten. Je kunt er van alles in gooien. Kijk eens even wat er nog links achter in je keukenkastje ligt of wat er aan het wegrotten is in je fruitmand; het kan er allemaal in.

Ik koos ervoor om het volgende er in te doen:
– 1 Appel
– 1 Peer
– Handje gedroogde vijgen
– 100 gram bosbessen
– 80 gram walnoten

Maar je kunt er dus ook voor kiezen om er mango, frambozen, mandrijenpartjes, je gehele superfood-stash of wat repen chocola erin te verwerken. You are the chef!
Doe wat bakpapier in een bakvorm en doe het beslag in de bakvorm. Je kunt de bovenkant nog wat versieren met wat plakjes banaan (dit is dan de vierde banaan). Stop hem eerst voor 40 minuten in de oven, bedek de bovenkant met wat alliminiumfolie en bak hem vervolgens nog eens 30 minuten. Na 70 minuten kan je de geur waarschijnlijk niet meer weerstaan en ben je toch wel heel benieuwd naar het eindresultaat geworden, maar helaas het is belangrijk dat je hem nog ongeveer een uurtje laat rusten en afkoelen. Daarna, aanvalluuuuuuuuh.

Tip: Een dikke laag goeie jam erop maakt het af.

 

fruitbrood

 

  7 comments for “GEVAARLIJK VOEDSEL

 1. Yvonne
  oktober 10, 2015 at 08:18

  Haha… leuk hoor! Ik heb genoten van je verhaal! En nu begrijp ik het ook; ik heb het gevaarlijke brood ook gebakken; hij is zoo op! Els vindt ‘m lekker, Annette vindt hem heerlijk, Cisco vindt ‘m lekker en Jurre ook! Een lekkere gezonde hap. Ik besef dat, als ik er een plak van eet, dat ik dan, opgeteld, 8 soorten fruit eet! peer, appel, banaan, dadels, frambozen, bosbessen, vijgen en dan nog de kersenjam die ik er op smeer (zonder suiker). Het mooie is dat hij ook gemakkelijk te maken is, dus dit recept hou ik er in! Dankjewel Nien!

 2. Nathaly
  oktober 12, 2015 at 23:27

  superleuk geschreven en een heerlijk recept! top!

  • Nina
   oktober 13, 2015 at 12:11

   Jeeeeh dat maakt me blij! 😀

 3. katrine
  januari 28, 2016 at 12:45

  Haaai, fijn recept. Ik vraag me af wat het zakje bakpoeder in dit recept precies doet… Bij mij zakt het brood toch altijd weer in.
  Liefs, K

  • januari 30, 2016 at 10:22

   Hai Katrine, ik heb hiervoor gewoon Backin bakpoeder van Dr.Oetker gebruikt. Hmm, apart. Ik zou ook niet zo weten waar dat aan kan liggen.
   Liefs! 😀

 4. Liesbeth
  mei 9, 2017 at 11:12

  Geen woord gelogen, gevaaaarlijk lekker deze bananenbrood. Ik sta niet voor mezelf in ;-). Mijn versie bevat bananen, dadels, appel, aardbeien en walnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *