Een weekje zonder?

Wij mensen zijn rasechte gewoontedieren. Wat erin zit gaat er niet gemakkelijk meer uit en voor het gemak houden we het liefst onze gewoontes in stand. Zo heb ik de gewoonte om al m’n troep in de keuken te laten liggen, is de vloer van mijn kamer een grote wasmand en komt de pot tahin minimaal 1x per dag op tafel te staan. Gewoontes die ik nou eenmaal heb en waarbij ik geen enige intentie heb om er iets aan te veranderen. Want waarom zou ik?

Vijf jaar geleden was vlees eten net zo’n gewoonte van mij. Het was lekker, ik zag er het probleem niet van in en het was er met de paplepel ingegoten: Waarom zou ik dat in hemelsnaam gaan veranderen? Dit gedachteproces liep een beetje spaak toen ik erachter kwam dat mijn dagelijkse vleesconsumptie wel degelijk negatieve gevolgen had. Zowel voor mezelf als voor anderen. Zo kwam ik erachter dat mijn vleesconsumptie mijn ecologische voetafdruk enorm vergrootte, dat de dagelijkse consumptie van vlees mijn eigen gezondheid mogelijk negatief beïnvloedde en dat de dieren in de vleesindustrie geen blije beestjes waren en nog steeds niet zijn.

Dat hetgeen dat ik in mijn mond stopte zulke grote effecten had, daar was ik me nooit zo bewust van geweest. Ik at gewoon wat ik lekker vond, at de groentes op die m’n muttie voorschotelde en kluifde dagelijks aan een appeltje. Prima toch? Nadat mijn oogkleppen waren afgevallen was dit toch niet meer zo prima in mijn optiek. Ik wilde de vee-industrie eigenlijk helemaal niet stimuleren. Ik wilde niet meewerken aan de destructie van Moeder Natuur. En ik wilde beter voor mijn eigen lichaam zorgen.

Dus, geen vlees meer voor mij? Maar hoe dan? Want hoe is het leven nog leuk zonder broodjes hamburger, zonder spek op je pannenkoek en zonder de gehaktballen van papa? Lichte paniek was er wel ja. Deze werd echter snel weggenomen toen ik me onderdompelde in de wereld van het veganistische koken. Want oioioi, wat is er veel mogelijk met die verdomde groenten.

Zo at ik voor het eerst gerechten als gepofte zoete aardappelen met bonen, chillies, sri lankan beetroot curry, shepard pie, tajine, green curry noodle soup, fresh springrolls, dahl en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een ding is zeker; ik ben veeeeeeel gevarieerder en veeeeel smaakvoller gaan eten.
besparingen-3

11 maart begint de Nationale Week Zonder Vlees. Deze week worden alle Nederlanders gevraagd om geen vlees in hun winkelmandje te gooien en op ontdekkingsreis te gaan binnen de plantaardige keuken. Als je je hier inschrijft ontvang je een super mooi en handig magazine met veel tips, uitleg, recepten en uitgebreide dagmenu’s!

En als je dan geen zin hebt om te koken, no worries! Vandaag de dag zijn er genoeg vegan opties te verkrijgen in supermarkten, restaurants en kantines.

Subway, sponsor van de Nationale Week Zonder Vlees, heeft tegenwoordig ook een vegan optie: De Vegan Supreme. Ik heb er al een paar keer mijn tanden in mogen zetten toen ik (zoals gewoonlijk) mijn lunch was vergeten. Op het broodje zit een kikkererwten-quinoa pattie en alle groentes die jij wilt. Avocado erbij als extra is een aanrader en ook de sweet-onion saus is een goede!

Dus, wat denk je ervan? Een weekje zonder? Een weekje proberen om die ‘oh zo normale’ gewoonte te doorbreken? En tegelijkertijd je smaakpapillen pleasen met een range van nieuwe, spannende smaken? Is dat juist niet leuk, ffkes wat anders?

Ik zeg JA, doe ’ns gek! Doe lekker mee 🙂

LIEFS,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *