EEN BAKKIE CHAMPIGNON-KERRIE RAGOUT

7

Ook dit is een favoriet in huize Leus. En stiekem ben ik heel trots op deze creatie.

Wat heb je nodig?

– 500 gram aardappelen
– 80 gram cashewnoten geweekt in water voor minimaal een uur.
– 100 ml soja melk
– 2 eetlepels azijn
– 1 eetlepel mosterd
– 2 eetlepels kerriepoeder
– 1/2 eetlepel uienpoeder
– sap van een halve citroen
– 3 eetlepels edelgistvlokken
– 3 gember bolletjes

– 1 ui
– 5 stengels bleekselderij
– 2 rode punt paprika’s
– 3 teentje knoflook
– 2 eetlepels (gedroogde) peterselie
– 1 eetlepel tijm
– 3 eetlepels ketchup

– 200 gram oesterzwammen
– 250 gram kastanje champignons

Bakkies:

– 1 pakje Filodeeg
– Muffinvorm

Flappen:
– Bladerdeeg zonder roomboter

8
Wat moet je doen?
Allereerst kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Doe vervolgens de gekookte aardappelen, de cashewnoten, de sojamelk, de azijn, de mosterd, de kerriepoeder, de uienpoeder, de edelgistvlokken, de citroensap en de gemberbolletjes in de blender en blend het tot dat het een gladde plakkerige saus is.
Snij de ui en knoflook in fijne stukjes, de bleekselderij en puntpaprika in dunne reepjes, de kastanje champignons in plakjes en scheur de oesterzwammen in stukjes. Doe de ui en knoflook in een hapjespan en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg de bleekselderij en puntpaprika toe en bak deze op een laag vuurtje gaar. Bak in een andere pan de oesterzwammen en champignons gaar. Voeg de gele smurrie bij de bleekselderij en puntpaprika toe. Voeg hier ook de champignons en oesterzwammen aan toe. Roer het goed door elkaar en voeg de peterselie, tijm en eventueel zout en peper naar smaak toe. Laat dit op een heel zacht vuurtje nog 10 minuten pruttelen.

Tijd om de bakjes te maken. Verwarm de oven op 200 graden. Ontdooi het filodeeg voor ongeveer dertig minuten en haal de plakjes van elkaar. Van één plakje filodeeg kun je één bakje maken. Snij de filodeegplakjes in 4 vierkanten. Leg deze vier plakjes vervolgens zo over elkaar dat je een soort van ster krijg met heel veel punten. Druk deze soort van sterren vervolgens in de ingevette muffinvorm. Bak de bakjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en krokant. Laat de bakjes vervolgens op een rooster afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Vul als laatste stap de afgekoelde filodeeg-bakjes met de groente-kerrie-ragout en gij kunt smullen.

Als je de flapvariant (zie foto) wilt maken, vul dan een plakje bladerdeeg met ongeveer een eetlepel groente-kerrie-ragout. Voer dezelfde handelingen uit als wanneer je een appelflap zou maken. Kwast de bovenkant een beetje in met water en strooi er wat sesamzaad overheen. Leg er als laatste een plakje tomaat op. Bak deze voor 20 minuten in de oven op 180 graden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *