HET IS BIJNA KERRUST

Het is bijna kerrust. Waarschijnlijk heb je allang bedacht wat je deze dagen allemaal naar binnen wilt schuiven. Nu ben ik hier om je goeie plangedrag aan diggelen te gooien. Ik kom namelijk twee dagen voor kerst nog met een aantal suggesties die je waarschijnlijk doen twijfelen aan je eerder gekozen kerstmenu. En dan met name het toetje, wat voor mij als hoofdgerecht dient. De onderstaande foto’s hebben als doel om het water je in de mond te laten lopen. Let op: Wellicht is een kwijlbakje nodig.

3

 

Dit gehele kerstmenu heb ik in m’n uppie staan maken om vervolgens een uur lang foto’s te maken en het daarna koud op te eten. Het kosten me 6 uur arbeid in de keuken, 2 snijwonden en 3 brandwonden. Het was het echter allemaal waard want de smaak was voortreffelijk. Zelfs koud. Pure kerst op een bord. Moeders en Vaders waren ook zeer enthousiast. Al zal vaders op kerstavond liever z’n hoofd vol stoppen met runderrollade of een ossenhaasje met champignonsaus. Mannen…

4Geroosterde groenten

Wat heb je nodig?

– 1 pompoen
– 2 venkelknollen
– 5 sjalotten
– 4 bietjes
– 1 bakje snoeptomaten
– 2 handen walnoten
– 4 teentjes knoflook
– 2 eetlepel tijm

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht). Dit recept is vooral veel snijwerk maar voor de rest is het zo makkelijk als wat. We beginnen met de venkelknollen, snij deze in partjes. Ik haalde uit een venkelknol ongeveer 10 partjes. Doe de venkelpartjes vervolgens in een pan met kokend water en laat dit voor 5 minuten koken. Snij ondertussen de pompoen in plakken van ongeveer 1 cm. Schil de sjalot en snijd deze is partjes van vier. Schil de bietjes en snij ook deze in partjes. Schil de knoflook, kneus deze en snij in grove stukjes.
Bedek een ovenplaat met bakpapier. Leg hierop de plakken pompoen, vervolgens de sjalotten, knoflook en rode biet. Verdeel de tijm over deze groenten. Leg de kort gekookte venkelpartjes hier nu bovenop. Stop de bakplaat met groenten in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de tomaatjes en walnoten toe.
Zó easy maar toch zó kerstig en ook zó lekker.

 

5

Aardappelkoekjes

Wat heb je nodig?
– Aardappelen
– Rozemarijn

Wat moet je doen?
Rasp de aardappelen. Doe deze in een kom en mix daar de rozemarijn door heen. Bedek een bakplaat of rooster met bakpapier en vorm hier de aardappelkoekjes op. Voor één koekje heb je ongeveer één grote hand aardappelrasp nodig. Wanneer je klaar bent met het vormen van de koekjes, bak ze dan in ongeveer 20-30 minuten goudbruin ik een voorverwarmde oven (180 graden). De baktijd is afhankelijk van hoe crispy je ze wilt 🙂

Het sausie waarmee ik ze serveer is een mix tahin verdunt met water, mosterd, citroensap en peterselie <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *