Vegan reizen

Ze gaat in Valencia studeren

123

Hola chicos y chicas,
Ik ben voor een halfjaartje in Valencia om mijn hersenen nog een beetje te vergroten en van het leben te genieten.
Ik neem jullie graag mee op pad. Vandaar deze vlog. i hope you like 😀
Groetjessssssss

 

WAT EET EEN VEGAN OP FIETSVAKANTIE? #1

tumb

Na m’n bachelorscriptie te hebben afgerond was het tijd voor iets nieuws. Ik had genoeg uren achter het bureau gezeten artikelen doorgespit en bladzijdes vol getypt. Het leven in routine laat je leventje zo snel voorbij vliegen, waardoor ik het tijd vond om die routine maar weer eens te doorbreken. Ik had zin in nieuwe ervaringen, nieuwe mensen en nieuwe omgevingen. Deze craving naar het nieuwe zorgde ervoor dat ik 10 september op m’n bepakte fiets stapte en samen met Sarah (aka my lovely housemate) begon aan een 2285 km lange fietstocht naar Barcelona. En och jongens, wat ben ik blij dat we op dit idee gekomen zijn. Het was serieus een van m’n beste reizen ooit. Het backpacken in zuid-oost Azië is leuk maar op fietsvakantie naar Barcelona is nog veel leuker. De waardevolle herinneringen die ik hieraan over heb gehouden zijn ongekend en speciaal. Elke dag is anders; je omgeving verandert continue, je ontmoet nieuwe mensen, je mag elke dag weer naar een andere supermarkt, elke berg die je op fiets is weer een mentale overwinning, en elke dag loop je weer tegen andere obstakels aan waar je dan ook wel weer een oplossing voor vindt.
De fascinatie voor de wereld om je heen, die tijdens mijn routine leven als student langzamerhand doofde, werd weer aangewakkerd. Ik werd weer een stukje meer kind waar ik continue weer gefascineerd raakte met de dingen om me heen. Denkend aan de waanzinnige landschappen, de oh zo gastvrije mensen, de sterrenhemels of de buitenlandse supermarkten. Super excited worden van het vinden van een appelboomgaard of alleen maar grijnzende de berg af racen omdat de omgeving prachtig is, zijn van die herinneringen die ik later aan de kleinkinderen wil vertellen. Uit de dagelijkse routine stappen zorgde ervoor dat ik weer een stukje bewuster leefde en elke ochtend weer vol excitement wakker werd om weer een nieuwe dag op die holy fiets te spenderen.

Gedurende deze trip heb ik mijn best gedaan om te filmen wat voor (kilo’s) vegan voer we naar binnen schoven om die 2285 km succesvol af te ronden. Het eerste video dagboek is hieronder te zien. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te zien en anders is het voor de papa’s, mama’s, oom’s en tante’s die toch wel benieuwd waren naar die fietsvakantie van ons.

Vegan around the world: THAILAND

 

Ik ben verliefd op Thailand. Smoorverliefd. De gastvrijheid van de mensen met hun altijd verschijnende glimlach, de prachtige natuur die je doet realiseren hoe klein en onbenullig je als mens bent, de cultuur waarin mensen in het moment leven en niet worden gedreven door stress en haast, én niet te vergeten… het eten. Ohhh jongens het eten. Hou.op.met.me. Ik bevond me afgelopen zomer, 5 weken in een ware foodheaven. De vegan opties vlogen me om de oren en ik had te weinig magen om al het eten kwijt te kunnen. Dit was m’n tweede keer als veganist in Thailand, alleen deze keer was de hoofdactiviteit van de gehele trip toch wel het afgaan van de veganistische restaurantjes en elke keer weer vol ongeloof, genot en met een enorme grijns op m’n gezicht smullen van de culinaire hoogstandjes.

 

site 3

Ik hoor je denken, “Wat is er dan zo speciaal aan dat eten daar? Overdrijf je niet een beetje”? Nee. Zeker niet. Ten eerste het feit dat je naar een restaurant kan gaan en ALLES van de kaart kan kiezen is al een groot feest. Je komt voor een keer niet in situaties waarin je de ober moet uitleggen dat je geen dierlijke producten eet, dat je je bord twee keer moet terug sturen omdat je dus ook geen ei, boter, kaas en honing eet of het moet doen met een karige salade omdat de kok niet verder kwam dan sla, tomaat, wortel, rode ui, komkommer en een standaard dressing.
Ten tweede, er staat zóveel op die kaart waardoor je weer even kunt ervaren hoe het ook alweer was om dilemma’s te hebben over wat je in hemelsnaam zou moeten kiezen. Uiteindelijk kan je die druk helemaal niet aan en staat je tafel zó vol, dat het koppel naast je vraagt of er nog andere mensen komen. Met een volle, grijnzende mond schud je “nee” en realiseer je je dat je zojuist meer heb besteld dan het koppel samen. Even ben je bezorgd over het feit dat het waarschijnlijk veels te veel is, maar dan besef je je weer hoe goed je er in bent om heuuul veel te eten.
Ten derde, de koks weten waar ze mee bezig zijn. Ze weten wat ze moeten doen om tot een smakelijk plantaardig geheel te komen. Een smakelijk plantaardig geheel zonder een overload aan zout, frituurvet en andere gekke smaakmakers die de smaak van de planten zelf doet verdwijnen. Gewoon een creatief bordje waarin alle plantjes in hun waarden zijn gelaten. Een zekere puurheid, zou je kunnen zeggen.
Ten vierde, tijdens het nuttigen van de maaltijd(en) kom je aan de praat met andere vegans die “instant” je best friends zijn. Je kunt eindelijk samen lachen om al die vegan grapjes die thuis niemand begreep, gepassioneerd praten over wat het veganisme jou allemaal gebracht heeft en jullie kunnen samen een masterplan bedenken over hoe je nou eindelijk je vader eens vegan krijgt. Wanneer je met je nieuwe BF hebt genoten van de maaltijd en 30 weken zwanger lijkt realiseer je je dat je voor het eerst in 2 jaar weer eens kunt genieten van een nagerecht. Een nagerecht anders dan wat fruit op een bord (wat overigens niks mis mee is). Nagerechten als vegan brownies, vegan ice cream en gekke kokosnoottaarten. Ook hier is kiezen geen optie, dus voor je het weet staat de hele dessert kaart voor je op tafel. 40 weken zwanger verder, overrompeld door een gevoel van tevredenheid is het diner dan eindelijk tot een einde gekomen. Je rolt terug naar je hostel, kruipt je bed in en verheugt je alweer op het ontbijt dat gaat komen.

 

telefoon

Maar Nina, wat waren nou echt je favoriete gerechten daar? Waaah dat is zo’n moeilijke vraag. Er waren zoveel dingen die zó lekker waren. Toch heb ik een lijstje weten te maken van echte Thaise Toppers die ik vaak heb besteld. Ik ben zeker nog van plan om deze gerechten zelf na te maken (voor zover dat mogelijk is). Wanneer ik een van de Thaise Toppers heb gecreëerd zal ik dat natuurlijk met de rest van de wereld delen.

  • Sticky rice with mango1
  • Papaya salad (Som Tam)
  • Fresh springrolls
  • Thai Sweet Sour Vegetables stir-fry
  • ALL THE FUCKING FRUIT
  • Mais op een stokkie
  • Thai green curry

Conclusie van het verhaal: Thailand is een culinair feestje voor veganisten (en ook voor de niet veganisten)!