Het Vegan leventje

Ze gaat in Valencia studeren

123

Hola chicos y chicas,
Ik ben voor een halfjaartje in Valencia om mijn hersenen nog een beetje te vergroten en van het leben te genieten.
Ik neem jullie graag mee op pad. Vandaar deze vlog. i hope you like ūüėÄ
Groetjessssssss

 

WAT EET EEN VEGAN OP FIETSVAKANTIE? #1

tumb

Na m’n bachelorscriptie te hebben afgerond was het tijd voor iets nieuws. Ik had genoeg uren achter het bureau gezeten artikelen doorgespit en bladzijdes vol getypt. Het leven in routine laat je leventje zo snel voorbij vliegen, waardoor ik het tijd vond om die routine maar weer eens te doorbreken. Ik had zin in nieuwe ervaringen, nieuwe mensen en nieuwe omgevingen. Deze craving naar het nieuwe zorgde ervoor dat ik 10 september op m’n bepakte fiets stapte en samen met Sarah (aka my lovely housemate) begon aan een 2285 km lange fietstocht naar Barcelona. En och jongens, wat ben ik blij dat we op dit idee gekomen zijn. Het was serieus een van m’n beste reizen ooit. Het backpacken in zuid-oost Azi√ę is leuk maar op fietsvakantie naar Barcelona is nog veel leuker. De waardevolle herinneringen die ik hieraan over heb gehouden zijn ongekend en speciaal. Elke dag is anders; je omgeving verandert continue, je ontmoet nieuwe mensen, je mag elke dag weer naar een andere supermarkt, elke berg die je op fiets is weer een mentale overwinning, en elke dag loop je weer tegen andere obstakels aan waar je dan ook wel weer een oplossing voor vindt.
De fascinatie voor de wereld om je heen, die tijdens mijn routine leven als student langzamerhand doofde, werd weer aangewakkerd. Ik werd weer een stukje meer kind waar ik continue weer gefascineerd raakte met de dingen om me heen. Denkend aan de waanzinnige landschappen, de oh zo gastvrije mensen, de sterrenhemels of de buitenlandse supermarkten. Super excited worden van het vinden van een appelboomgaard of alleen maar grijnzende de berg af racen omdat de omgeving prachtig is, zijn van die herinneringen die ik later aan de kleinkinderen wil vertellen. Uit de dagelijkse routine stappen zorgde ervoor dat ik weer een stukje bewuster leefde en elke ochtend weer vol excitement wakker werd om weer een nieuwe dag op die holy fiets te spenderen.

Gedurende deze trip heb ik mijn best gedaan om te filmen wat voor (kilo’s) vegan voer we naar binnen schoven om die 2285 km succesvol af te ronden. Het eerste video dagboek is hieronder te zien. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te zien en anders is het voor de papa’s, mama’s, oom’s en tante’s die toch wel benieuwd waren naar die fietsvakantie van ons.

VEGAN HOTSPOT: THE GREEN KITCHEN

Van Wageningen verwacht je dat er wel een aantal vegetarische restaurants zijn, toch? Dat duurzame imago wat hier rond hangt doet vermoeden dat er gemiddeld meer vegetari√ęrs¬†en veganisten rondlopen dan in een ander dorp. Maar nee, nergens te bekennen die veggie restaurantjes. Niks geen fully veggie, laat staan fully vegan. De veggies moesten het doen met de beperkte vegetarische opties op de menukaart. En de vegans moesten het doen met de vegetarische opties maar dan uitgekleed tot het net niets meer was.¬†Inderdaad “moesten”, want deze ondeugd is eindelijk verleden tijd. Wageningen heeft er een nieuwe vegetarische troef bij: “The Green Kitchen”.

Foto's met ster3
Afgelopen week had ik in plaats van broodjes pindakaas met banaan en kaneel, een wat meer culinaire lunch. De dag ervoor waren m’n vriendinnetje en ik al langs het gezellige tentje gelopen om te bekijken wat we de volgende dag zouden nemen. Zo konden we er nog een nachtje over slapen en er zeker van zijn dat we geen overhaaste beslissingen zouden nemen wanneer we die menukaart eenmaal in onze hand hebben. Jullie kennen het vast wel, die keuzedruk die er uiteindelijk toe leidt dat je het verkeerde kiest en dat diegene naast je dan wel het lekkere heeft (wat vrijwel altijd je moeder is). Dit moest ik zien te voorkomen, dus vandaar deze voorbereiding.
Toen we de menukaart lazen werden we overweldigd door excitement. Dit klinkt ongeveer als twee hoge pieptonen met hier en daar enkele verstaanbare woorden als “OMG, KIMCHI, BACON TEMPEH EN HUMMUS”.

8Met het gevoel dat er eigenlijk geen foute keuze gemaakt kon worden, bestelden we de volgende dag de Green Kitchen (maar dan een vegan versie) en de Hummus Sandwich. De Green Kitchen (vegan versie) is een salade bowl met quinoa, bulgur, sla, tempeh bacon (!), kimchi (!!!!), avocado, hummus, tapenade, radijsjes, tomaat, spicy cashewnoten en een dile- & citroen dressing. Een bowl vol met de goeie dingen van het leven dus.  Op de Hummus Sandwich zit hummus, avocado, tomaat, tuinkers en sesamzaadjes. Wat eigenlijk altijd wel een goed idee is.  Het was zowaar een feestje op tafel. Na de nodige instagram-waardige shots kon het festijn beginnen.

55En ja wat zal ik zeggen, het was lekker. Errug lekker. Ik heb EINDELIJK voor het eerst Kimchi geproefd en ik was blij verrast. Naja niet echt verrast aangezien Koreaans eten me nog nooit teleurgesteld heeft. Deze week zal in onze gangkast ook een pot Kimchi aan het fermenteren zijn. Een ander hoogtepuntje vond ik de tempeh bacon. De rokerige smaak gaf een special effect aan de altijd al goed smakende tempeh. Conclusie van het verhaal: We hebben gesmuld en we komen vaker smullen.Foto's met ster2

Mocht je je in het toch wel mooie Wageningen bevinden en trek hebben in alle goeie dingen van het leven, here you will find it. Tot nu toe kun je er terecht voor ontbijt en lunch, en elke eerste woensdag van de maand kun je een plekje reserveren aan de aanschuiftafel voor een avondmaal. Voor meer info kun je terecht op www.thegreenkitchen.nl

GET YOUR (VEGAN) PANCAKE FIX

Oké, de trouwe lezers onder ons weten het inmiddels al: ik ben een groot pannenkoeken fanaat. En met groot bedoel ik er zo eentje die een dubbele dualcore pannenkoekenplaat bezit, zodat ze 4 pannenkoeken tegelijk kan bakken want dat is super handig (not). En als deze overbodige apparatuur niet binnen handbereik is, maakt ze der pannenkoeken gewoon in een tosti-ijzer, om zo toch der pancake fix te krijgen. Een behoorlijke grote pannenkoeken fanaat dus.
Die obsessie voor pannenkoeken heeft zich ontwikkeld toen ik nog een kleine opdonder was. Met 6 jaar stond ik al op een krukje in de keuken in een veel te grote beslagkom te roeren, ¬†vlogen er pannenkoeken door de lucht om zo m’n omdraai-skills on fleek te krijgen en stond de keuken regelmatig blauw omdat ik nog niet bij het knopje van de afzuigkap kon.

Ook op vakantie werden de pannenkoeken niet overgeslagen. Op vakantie in Frankrijk werd er regelmatig een crêpje weg gepeuzeld, in het hotel in Turkije had de kok het zwaar omdat er elke ochtend weer een klein mormel voor hem stond met de vraag of hij nóg vijf pannenkoeken voor der wilde maken en zelfs in Thailand was de vegan pancake toch wel hét hoogtepunt van de reis.

Dus ja, ik was altijd al een pannenkoekenmonster en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds niet veranderd.
Op het moment dat ik zag dat er in Amsterdam een nieuwe tent, genaamd MOOK Pancakes, was geopend waar ze, oh jawel, vegan pannenkoeken serveren, werd ik een blije meid. Eindelijk weer naar een echt pannenkoeken restaurant en eindelijk wordt er gehoor gegeven aan de cravings van veganisten die ook gewoon pannenkoeken willen smikkelen.
Afgelopen dinsdag was het moment daar. En ik kan je vertellen, het was fameus. Niks geen dunne verlepte flensjes, nee nee, we hebben het hier over American style pancakes maar dan #healthy én #fullyorganic. Ja ja inderdaad, wat wil je nog meer.

12

M’n vriendinnen en ik kozen voor de Vegalicious pancake met avocado, hummus en dagverse groentes, de Blue Magic pancake met blauwe bessen, kokos en maple syrup, en de Heavy Mama pancake met banaan, dadel, walnoot, kokos en maple syrup. Gelukkig kregen we nog een extra glaasje maple syrup want meer maple syrup is altijd beter. Met onze pannenkoekjes dronken we verse gember- en munttheetjes, maar je kon overigens ook kiezen voor healthy slowjuices of een ¬†glas wijn.
Naast dat je er lekker kan eten, kun je er ook gezellig zitten. Terwijl jij je pannenkoekje naar binnen peuzelt, kun je aanschouwen hoe de master himself √©√©n voor √©√©n z’n meesterwerken om flipt. Als je dat niet wil zien kun je je blik ook focussen op de mooie plantenwand achterin, die toch wel behoort tot √©√©n van m’n #futurehousegoals. En dan heb ik het nog niet eens over de lichtinval gehad. Oh my! Serieus het beste licht om food foto’s te maken.

22

Nu hoor ik jullie denken: “Ja Nina heel leuk en aardig allemaal. Fijn voor je dat je daar bent geweest en ja, ik ga ook zeker eens een kijkje nemen. Maar hoe maak ik nou zelf vegan pannenkoeken die niet uit elkaar vallen als ik ze de lucht in gooi en hoe zorg ik ervoor dat ze niet smaken naar nat karton.” Goeie vraag inderdaad. In m’n allereerste post kon je lezen hoe je Blueberry pancakes maakt. Maar aangezien deze pannenkoeken onderhand wel een beetje achterhaald zijn heb ik voor de ECKTE durfallen onder ons wat nieuws in elkaar geflanst. Besef dat ik de afgelopen week op een soort pancake island ben geweest om zo deze beauties geheel on point te krijgen¬†(Voor degene die niet bekend zijn met de vegan vocabulary: dit betekent dat ik alleen maar pannenkoeken heb gegeten). Het was het echter waard, want ik ben blij met het eindresultaat. Dit zijn niet de soort pannenkoeken die je bij je grootmoeder krijgt, oh nee jongens we hebben het hier over the next level pancakes. ¬†Deze verdienen hun eigen blogpost dus wacht met smart tot volgende week.

33

Nog even kort de lessen van vandaag op een rij:
– Een leven zonder pannenkoeken is geen leven.
– MOOK Pancakes, moet je doen!
– Maple syrup = life.

Moge we nog vele jaren pannenkoeken eten. Amen.

PS: Het is vandaag nationale pannenkoekendag. So you better be making some pancakes today!
PPS: De Aldi verkoopt nu maple syrup. Ondanks dat het puur goud is, is deze hier toch een stukkie goedkoper dan bij die fancy bio-supermarkt op de hoek. Dus dit is je kans. LET OP: When you start, you can’t go back.

Vegan around the world: THAILAND

 

Ik ben verliefd op Thailand. Smoorverliefd. De gastvrijheid van de mensen met hun altijd verschijnende glimlach, de prachtige natuur die je doet realiseren hoe klein en onbenullig je als mens bent, de cultuur waarin mensen in het moment leven en niet worden gedreven door stress en haast, √©n niet te vergeten… het eten. Ohhh jongens het eten. Hou.op.met.me. Ik bevond me afgelopen zomer, 5 weken in een ware¬†foodheaven. De vegan opties vlogen me om de oren en ik had te weinig magen om al het eten kwijt te kunnen. Dit was m’n tweede keer als veganist in Thailand, alleen deze keer was de hoofdactiviteit van de gehele trip toch wel het afgaan van de veganistische restaurantjes en elke keer weer vol ongeloof, genot en met een enorme grijns op m’n gezicht smullen van de culinaire hoogstandjes.

 

site 3

Ik hoor je denken, “Wat is er dan zo speciaal aan dat eten daar? Overdrijf je niet een beetje”? Nee. Zeker niet. Ten eerste het feit dat je naar een restaurant kan gaan en ALLES van de kaart kan kiezen is al een groot feest. Je komt voor een keer niet in situaties waarin je de ober moet uitleggen dat je geen dierlijke producten eet, dat je je bord twee keer moet terug sturen omdat je dus ook geen ei, boter, kaas en honing eet of het moet doen met een karige salade omdat de kok niet verder kwam dan sla, tomaat, wortel, rode ui, komkommer en een standaard dressing.
Ten tweede, er staat z√≥veel op die kaart waardoor je weer even kunt ervaren hoe het ook alweer was om dilemma’s te hebben over wat je in hemelsnaam zou moeten kiezen. Uiteindelijk kan je die druk helemaal niet aan en staat je tafel z√≥ vol, dat het koppel naast je vraagt of er nog andere mensen komen. Met een volle, grijnzende mond schud je “nee” en realiseer je je dat je zojuist meer heb besteld dan het koppel samen. Even ben je bezorgd over het feit dat het waarschijnlijk veels te veel is, maar dan besef je je weer hoe goed je er in bent om heuuul veel te eten.
Ten derde, de koks weten waar ze mee bezig zijn. Ze weten wat ze moeten doen om tot een smakelijk plantaardig geheel te komen. Een smakelijk plantaardig geheel zonder een overload aan zout, frituurvet en andere gekke smaakmakers die de smaak van de planten zelf doet verdwijnen. Gewoon een creatief bordje waarin alle plantjes in hun waarden zijn gelaten. Een zekere puurheid, zou je kunnen zeggen.
Ten vierde, tijdens het nuttigen van de maaltijd(en) kom je aan de praat met andere vegans die “instant” je best friends zijn. Je kunt eindelijk samen lachen om al die vegan grapjes die thuis niemand begreep, gepassioneerd praten over wat het veganisme jou allemaal gebracht heeft en jullie kunnen samen een masterplan bedenken over hoe je nou eindelijk je vader eens vegan krijgt. Wanneer je met je nieuwe BF hebt genoten van de maaltijd en 30 weken zwanger lijkt realiseer je je dat je voor het eerst in 2 jaar weer eens kunt genieten van een nagerecht. Een nagerecht anders dan wat fruit op een bord (wat overigens niks mis mee is). Nagerechten als vegan brownies, vegan ice cream en gekke kokosnoottaarten. Ook hier is kiezen geen optie, dus voor je het weet staat de hele dessert kaart voor je op tafel. 40 weken zwanger verder, overrompeld door een gevoel van tevredenheid is het diner dan eindelijk tot een einde gekomen. Je rolt terug naar je hostel, kruipt je bed in en verheugt je alweer op het ontbijt dat gaat komen.

 

telefoon

Maar Nina, wat waren nou echt je favoriete gerechten daar? Waaah dat is zo’n moeilijke vraag. Er waren zoveel dingen die z√≥ lekker waren. Toch heb ik een lijstje weten te maken van echte Thaise Toppers die ik vaak heb besteld. Ik ben zeker nog van plan om deze gerechten zelf na te maken (voor zover dat mogelijk is). Wanneer ik een van de Thaise Toppers heb gecre√ęerd zal ik dat natuurlijk met de rest van de wereld delen.

  • Sticky rice with mango1
  • Papaya salad (Som Tam)
  • Fresh springrolls
  • Thai Sweet Sour Vegetables stir-fry
  • ALL THE FUCKING FRUIT
  • Mais op een stokkie
  • Thai green curry

Conclusie van het verhaal: Thailand is een culinair feestje voor veganisten (en ook voor de niet veganisten)!